Reisverslagen Malta – krokusvakantie

Wij zijn van 23/02 tot 27/02 naar Malta geweest. Ik keek er echt naar uit, want Malta is een mooi land met verschillende monumenten en gebouwen die nog afstammen uit de tijd dat de Orde van Malta heerste over het land. We mochten ook blij zijn met het weer, want het was iedere dag 18 à 20 graden. Dus de zonnebril en de zonnecrème kwamen van pas. Celine Haegeman – 6ET

9
Laat mij beginnen bij het begin: de eerste dag. Prospectie voor iedereen, zoals de echte gidsen baande iedereen zich een weg naar zijn zelfgekozen pareltjes in Malta. Dit was het moment om eens verkeerd te lopen, te zoeken naar dat ene, goed verstopte monument of zelfs nieuwe interessante dingen te ontdekken. Want op onze gidsbeurt zelf moest het van een leien dakje lopen, geen plaats voor amateurs na twee jaar opleiding in de wereld van het gidsen door de reisgoeroe, meneer Baert.
Of het nu is in het authentieke vissersdorpje Marssasloxks, de straten van Valletta, de duizelingwekkende hoogte van de Dingli Cliffs of één van de gezellige terrasjes, het is een feit; niemand kon weerstaan aan de charme van Malta …

Wat mij bijblijft? Alles zou ik zeggen. De nieuwe vriendschappen, het lekkere eten, en vooral het harde afscheid. Want één iets is zeker, een reis met de vrije ruimte toerisme blijft je voor altijd bij. Aagje Aelterman – 6LWE

8

In Mdina, een ommuurd stadje in Malta, hadden de leerkrachten het spel ‘De mol’ voorbereid voor ons. Door vragen te beantwoorden kon de groep punten verdienen. Maar één leerling was de mol: zij had alle antwoorden op voorhand gekregen en haar taak bestond eruit ons te saboteren om de vragen zo snel en juist mogelijk te beantwoorden. Na een hevige groepsdiscussie over wie de mol al dan niet zou kunnen zijn, konden we met de groep jammer genoeg de mol niet ontmaskeren. In ruil voor ons verlies moesten wij de leerkrachten en Manou, de mol, trakteren. Na het spel zat de sfeer direct goed voor een stevige avond. We hadden die nacht maar een korte nachtrust, want de volgende dag moest natuurlijk weer gegidst worden. Die gidsmomenten zag ik absoluut niet als ‘verplichte activiteiten’, want bij elke gidsbeurt leerde ik zo veel dingen bij die ik nooit meer zal vergeten. De gidsbeurten zelf waren ook gevarieerd (van carnaval, tot tempels, tot het vissersdorpje Marsaxlokk), waardoor ik me geen seconde verveeld heb! De reis was een perfecte combi van plezier, leerrijke momenten (en soms een beetje stress).

We hebben tijdens de reis zo veel aan elkaar gehad, puur door het feit dat iedereen met iedereen overeenkomt en dat gaf mij ook een enorme voldoening na de reis. Maar zonder de 4 top (!)-leerkrachten die mee waren en voor een fantastische sfeer zorgden, zou de reis niet hetzelfde geweest zijn. Marie Vlaeminck – 6TWE

7

Malta was voor mij een unieke ervaring. Ik had nog nooit gevlogen, nog nooit zo een ver land bezocht en nog nooit zo een toffe sfeer ervaren op reis. Het moment dat ik met toerisme begon in het vijfde jaar keek ik al uit naar deze buitenlandse reis. Mijn verwachtingen zijn meer dan ingelost. De herinneringen zullen me mijn hele leven bijblijven.

1Het is van onze gezichten af te lezen: wij hadden daar de tijd van ons leven. De groepssfeer zat helemaal goed, constant grapjes heen en weer: er is wat af gelachen daar. Iedereen had zijn eigen rol in de groep en we wisten wat we aan elkaar hadden. Ik heb hier zulk een warm gevoel aan overgehouden dat ik nog een glimlach op mijn gezicht krijg als ik eraan terugdenk.

We waren al wat moe van het vele stappen, maar dit werd beloond met het adembenemende uitzicht op deze kliffen. Ik werd er echt emotioneel van. Ik was nog even aan de rand blijven staan omdat ik gewoon niet kon onmiddellijk doorlopen.

En natuurlijk … carnaval! We stapten van de bus en we werden overrompeld door het feestgedruis. We zagen al prachtig oplichtende praalwagens en verklede mensen in de verte. In ons enthousiasme zijn we als een gek ballonnen beginnen op te blazen om rond ons volledig lijf te hangen en de puzzel viel direct in elkaar. Ik voelde mij overgelukkig.  Manou De Sutter – 6HWE1

2

Malta was voor mij niet de enige uitdaging, het was voor mij de eerste keer dat ik op reis ging met een vliegtuig. Voor velen zal dit maar iets stoms lijken, maar voor mij was dit een grote mijlpaal in mijn leven. Zeker omdat het echt een positieve ervaring voor mij was. Ik ben niet alleen verliefd geworden op Malta maar ook op vliegen. De moment dat we opstegen wist ik dat ik dat gevoel nog meer wou hebben. Het uitzicht verblufte me beide keren dat we vlogen, het was een echt spektakel. 3

Op het einde van de reis heeft iedereen aan elkaar het gevoel gegeven dat dit een geslaagde reis was en dit was ook echt zo. Het is voor elke vierdejaars een aanrader om toerisme te kiezen als vrije ruimte en ik hoop dat de vijfdejaars die nu toerisme doen zich er ook zeker voor willen inzetten, want het is een reis die je zelf maakt, dus het ligt ook volledig aan jezelf of ze al dan niet even schitterend als die van ons zal zijn. Het is een ervaring die je niet snel meemaakt om je leerkrachten zo persoonlijk te leren kennen en ze ook echt waardeert om wie ze zijn en niet enkel wegens de professionele relatie leerling-leerkracht. Lindsy De Veirman – 6EWE
6

Eindigen met deze reis deden we vanop een hoogte uitkijkend over 3 prachtige stadjes die zich bevonden op schiereilandjes. Het was met zicht op open zee, in de stralende zon, al zittend op onze valies. In mijn ogen was het een prachtige afsluiter, want het gaf de volledige reis weer in 1 beeld: zon, zee, historische stadjes … Iets wat we eigenlijk niet meer wilden verlaten. Maar spijtig genoeg wachten vliegtuigen niet en was het tijd om te gaan. Marika Temmerman – 6HWE2

4

 

5

Het gezicht dat ik trok omdat we terug naar huis moesten keren. Malta was geen “semi-leuke” reis maar een “oere nice”-reis. Emma Schepens – 6ET

foto