Die Gedanken sind frei

15 maart 2017 om 13 uur: in lokaal 82 vindt de voorronde plaats van de Internationale Filosofie Olympiade. 15 dappere, wakkere geesten zijn erop afgekomen.
De Iden van maart … een ideale dag om geesten tot het uiterste te drijven, een ideale dag om de afgrond van de menselijke geest in te duiken, een ideale dag om een filosofische foetus ter wereld te brengen …

DSC00010

Het thema dit jaar is “Maatschappelijk engagement”. In een tijdspanne van twee uur worden de leerlingen uitgedaagd in een vreemde taal een essay te schrijven dat een antwoord zoekt op het waarom van dit voor de mensheid bevreemdende (of net vertrouwde) fenomeen. De meesten schrijven in het Engels, een enkeling in het Duits.

Het blijft een van de belangrijkste competenties voor een humanioraleerling: zijn of haar gedachten te creëren, te organiseren, te structureren en neer te schrijven. Overtuigende argumentatie in een meeslepende taal, overgoten met stijl en originaliteit.

DSC00007

Of er tussen hen een nieuwe Lode Luwaert (assistent filosofie aan de KU Leuven), een nieuwe Johan Verstraeten (professor theologie aan de KU Leuven), een nieuwe Danny Praet of Johan Braeckman (professoren filosofie aan de UGent) zit, allemaal oud-leerlingen, zal de toekomst uitwijzen.
Hoe dan ook hebben ze vandaag alweer hun grenzen verlegd. En daar draait het om in het leven, toch?

Die Gedanken sind frei
Wer kann sie erraten?
Sie rauschen vorbei
Wie nächtliche Schatten.
Kein Mensch kann sie wissen,
Kein Jäger sie schießen.
Es bleibet dabei:
Die Gedanken sind frei!

DSC00009