De kleine Cervantes (bis)

Yasmine Rooms (2GL) is geselecteerd om jurylid te zijn voor het VRT-project ‘Lang zullen we lezen’, dat mevrouw Blieck kwam voorstellen op het slotfeest van de kleine Cervantes. Yasmine vormt samen met een paar leerlingen van andere scholen de ‘kleine Cervantes’ jury voor 2018.

Op 30 april startte de campagne van LangZullenWeLezen, het mobiliserend lees- en boekenproject van de VRT, met de uitreiking van LangZullenWeLezen-trofeeën in 10 categorieën. Op 30 april kwam ook het webplatform van LangZullenWeLezen online.

Langzullenwelezen.be

Er is voor het webplatform een samenwerking met Meta4Books (via boek.be) rond de database van de boekenbank. Bedoeling is dat zoveel mogelijk lezers op langzullenwelezen.be zich registreren en er een bibliotheek aanleggen van boeken die ze hebben gelezen/zullen lezen. Hier kunnen alle titels in komen en ze kunnen hun mening achterlaten via blogs en ratings.
De VRT-ambassadeurs doen dat ook, maar enkel voor recent Nederlandstalig aanbod (uitgegeven tussen 1 september 2017 en 31 augustus 2018).

Vakjury’s

Vanaf 17 september kan het publiek dus stemmen voor de LangZullenWeLezen-trofeeën binnen de volgende 10 categorieën:

  1. Prenten- en kinderboek (tot 12 jaar)
  2. Jeugdboek (tot 16 jaar)
  3. Fictie
  4. Thriller & Detective
  5. Poëzie
  6. Actualiteit
  7. Geschiedenis
  8. Mens & Maatschappij
  9. Kunst & Cultuur
  10. Strip & Graphic Novel

De longlist telt 100 titels, 10 per categorie. Enkel recent Nederlandstalig aanbod (uitgegeven tussen 1 september 2017 en 31 augustus 2018) komt in aanmerking.

Er wordt per categorie een vijfkoppige vakjury gevormd die 10 titels nomineert binnen deze categorie, volgens een puntensysteem. De juryleden worden enerzijds binnen de VRT–boekenexperts gezocht en anderzijds buiten de VRT en zijn allemaal, bv. binnen het kader van hun (professionele activiteit) , thuis in het genre.

Basis voor de longlist is de lijst van Nederlandstalige boeken, uitgegeven tussen 1 september 2017 en 31 augustus 2018, die wij bijhouden, maar elk jurylid kan ook boeken nomineren die niet op de lijst staan, maar wel in aanmerking komen.