Augusta Treverorum

Het was weer aanknopen met een oude traditie: de vierdejaars Klassieke Talen, die aan het einde van de tweede graad op ‘bedevaart’ trekken naar de Romeinse keizersstad Trier. Want voor de hand ligt deze verplaatsing allesbehalve: Trier ligt namelijk op ongeveer 300 km van Wetteren. Dat betekent dus heel vroeg vertrekken (vóór 6 uur) en laat terugkeren (iets vóór 23 uur).

dsc_0337_34722660852_oDat het de moeite waard was, getuigen de enthousiaste foto’s, gemaakt door de leerlingen. Urenlang doorkruisten ze Trier van noord naar zuid, van oost naar west. Deze keizersstad barst namelijk van de architecturale parels, parels die de bezoeker leiden doorheen 2000 jaar geschiedenis. Gesticht door keizer Augustus, groeide Trier uit tot dé Romeinse stad ten noorden van de Alpen. Vooral onder keizer Constantijn (je weet wel, de keizer die de Christenvervolgingen stopte) verrees de stad mooier dan ooit tevoren. Nergens in onze streken vind je het Romeinse verleden nog zo tastbaar aanwezig. Spijtig genoeg besliste Constantijn (nog voor het afwerken van de keizersthermen) om zijn hoofdstad te verhuizen naar Constantinopel. Wie weet hoe de geschiedenis van onze regionen er anders uitgezien zou hebben… Na een gezamenlijk bezoek aan het amfitheater, kregen de leerlingen bijna vijf uur de tijd om aan de hand van een vragenlijst en een leesgids in groepjes van vijf of zes de stad te verkennen. Met aan de hemel een stralende zon werd dat puur genieten. Om 15.45 uur kwamen we samen aan het Landesmuseum waar we – na een bezoek – een multimediavoorstelling te zien kregen onder de titel ‘In het rijk der schaduwen’. Met tal van effecten en een niet altijd even duidelijk verhaal kwamen de Romeinse grafmonumenten tot leven. Voor sommigen iets van het goede te veel, want de kilometerslange stadswandeling had haar tol geëist. Na nog een laatste uurtje de sfeer van de binnenstad opsnuiven (de bus moest immers een volle negen uur stilstaan), reden we terug naar de heimat.

dsc_0661_34042699074_oZowel onze leerlingen als die van onze zusterschool in Lede (ja, kostenbesparend hebben we de uitstap samen gedaan) waren in de wolken. Een uitstap die dus zeker ook volgend jaar zijn plaatsje krijgt op de schoolkalender.

foto