Uitstappen

Welkom op de pagina Uitstappen

Italia, we komen eraan!

redactie : 12 maart 2018 12:00 : Uitstappen

IMG_3916
Het aftellen naar de reis is begonnen, nog:

Hierbij een link naar het pinterest-bord van de Italiëreis.

Volg deze link om alle informatie terug te vinden die met de leerlingen werd meegegeven rond: de betalingen, medische fiche, keuzeprogramma Firenze en Napoli (deze link werkt uitsluitend met het schoolmailadres van uw zoon of dochter).

 

de foto’s

Er is geen reactiemogelijkheid

Berlijn 2018

redactie : 28 februari 2018 19:50 : Uitstappen

Donderdagavond 8 februari 2018 vertrokken we voor de reis van ons leven. Voor sommigen was het de eerste keer vliegen, voor hen was het natuurlijk extra spannend. Dit zorgde direct ook voor een goeie groepssfeer. We wisten natuurlijk ook niet wat we moesten verwachten van de andere leerkrachten, maar achteraf bekeken waren zij geweldig, ze hebben absoluut zeker een grote bijdrage in het slagen van de reis. De eerste dag voelden we het direct, de sfeer zat goed en iedereen was in zijn nopjes over de mooie stad. Persoonlijk heb ik redelijk wat moeite om lang op de letten, maar de gidsbeurten van mijn klasgenoten waren zo interessant dat zelf ik er geen probleem mee had. We stapten en stapten, vele kilometers lang, en toch bleef iedereen vrolijk en opgewekt. Onze reisbegeleider, Bo, bracht ons van het ene pareltje naar het andere. We sprongen van metro naar metro en zelfs daar amuseerden we ons kapot. Dit was zeker een reis die me voor de rest van mijn leven zal bijblijven, ook al was ik doodmoe toen ik terug thuis kwam. Dit waren de 5 drukste dagen van mijn leven, denk ik. Emiel Devos

Toch moesten we de volgende ochtend frisjes en attent klaarstaan om ons richting de luchthaven Tempelhof te begeven. Dat was al meteen mijn out of the box. Na een stevige wandeling kwamen we eindelijk tot het punt waar het zwaar de moeite waard was om je even over te geven aan de immense vlakte waar ooit om de minuut vliegtuigen opstegen en waar de enige doorgang was naar de buitenwereld, weg van het gesplitste Berlijn. Gelukkig konden we daarna even letterlijk uitblazen met een pikante vegetarische dürum (want die zijn typisch Berlijns!) van Mustafa en zijn vrienden die eens raar opkeken toen het leek alsof we op vegetarisch kamp waren! Op prospectietijd waren Lena en ik zeer in de wolken van de gigantische gebouwen. We hebben alles in pure verbazing overlopen, ik denk dat we dit gevoel ook wel hebben overgebracht in onze gidsbeurt. Vanaf die eerste dag ging alles in een rush voorbij; de teledisko, de lange en mooie gidsbeurten, de monumenten, de verhalen, de muur, de Berlin dungeon, de gezellige stulpjes ’s avonds, de straatmuzikanten, de metro’s, de dansjes en de drankjes, de gesprekken, de nieuwe vriendschappen, de kunstige kantjes, de karaoke, het geweldige groepsgevoel, de late uurtjes, Hit the road Jack, Teufelsberg … iedereen slaagde voor z’n gidsbeurt, het was gezellig en interessant, ik heb me rot geamuseerd en de ogen uit mijn kassen gekeken. Ich will noch nicht zu hause gehen, ich will noch ein bisschen tanzen! Laureline Pattyn

Berlijn, de meest hippe maar ook meest opengesmeten stad die ik ooit al gezien heb, waarmee ik bedoel: overal werken. Afgezien van dat feit, kan ik niet meer zeggen dan dat het echt een fantastische reis en stad was!

Ikzelf was reisbegeleider, dus uiteraard kan ik volledig vertellen wat we welke dag gedaan hebben, maar ik haal er liever mijn persoonlijke hoogtepunten uit. Allereerst ben ik zeer trots om te kunnen meedelen dat ik het (zeer uitgebreide maar o zo praktische) metro- en tramnetwerk van Berlijn begreep en dat alle verplaatsingen toch wel vrij vlot verlopen zijn, joepie! Oké, andere hoogtepunten zijn moeilijk te kiezen want we hebben echt enorm veel gezien en gedaan, maar toch probeer ik het.

Het allereerste wat we gedaan hebben – zeer uniek ook – was op een verlaten vliegveld staan. Hoeveel mensen hebben dat al gedaan? Dat was echt super indrukwekkend en stiekem was dit ook de out of the box waar ik het meeste naar uitkeek. Toen we in de beruchte ‘Warschauer StraBe’ liepen, de zogezegde Overpoort van Berlijn, zagen we ineens een paar mannen die begonnen te rappen. We hebben dan maar beslist om bij hen te gaan dansen en ons te amuseren, wat een geweldige sfeer daar!

Zondagvoormiddag mochten we wat langer slapen (hoera!) om daarna echt een superleuke out of the box te bezoeken: Berlin Dungeon. Ik had hier nog nooit van gehoord en wist dus ook totaal niet waaraan ik mij moest verwachten, maar ik was echt aangenaam verrast. Het concept was dat men de geschiedenis vertelde van Berlijn, maar op een enge manier, alsof je in een spookhuis zat. Het zat echt super goed in elkaar! Ondanks de regen, was het weer een super leuke dag. ’s Avonds hadden we vrij en ons groepje heeft gewoon een café gezocht waar niemand zat, we hebben de hele avond gebabbeld en Jungle Speed gespeeld, het was weer eens supergezellig en het is leuk om eens close te zijn met mensen waar je normaal niet altijd bijloopt.
’s Avonds was het karaokeavond! Meneer Baert die ‘Wannabe’ van de Spice Girls aan het zingen was, ik zal het niet snel vergeten.
Op de laatste dag was mijn persoonlijke hoogtepunt aangebroken: Teufelsberg. Ik hou mij bezig met fotografie, dus een verlaten urban plek als deze was echt absoluut mijn ding, hier heb ik echt enorm van genoten. Naar de avond toe moesten we, apart van de jongens, het vliegtuig op en daar heb ik toch wel even schrik gehad toen het vliegtuig ineens terug opsteeg en bleef rondcirkelen rond de luchthaven, maar eind goed al goed: we zijn levend thuisgeraakt.

Ik wil nog even benadrukken dat ik mij geen betere groep had kunnen voorstellen, en ook geen betere leerkracht die de reis begeleid heeft, meneer Baert. Bedankt aan iedereen en hopelijk kunnen we nog een volgend reisje maken?

Berlijn, dit was niet de laatste keer dat je mij gezien hebt. Bo Galle

 

De reis naar Berlijn was een van de mooiste, zo niet de allermooiste reis die ik ooit gemaakt heb. Van het moment dat we met de hele groep op de trein naar de luchthaven stapten, tot we terug in Wetteren aankwamen, heb ik niks anders gedaan dan genoten.  Het was een geweldige groep om mee op reis te gaan, we vulden elkaar perfect aan, iedereen had zijn bijdrage aan deze reis. De gidsbeurten waren stuk voor stuk goed voorbereid, en interessant op hun eigen manier.  De mooiste delen van deze wereldstad, zoals de Brandenburger Tor, werden door ons bezocht, maar ook enkele minder bekende plaatsen, zoals de Teufelsberg waren onderdeel van onze reis. Iedere plek leerde ons iets meer over de geschiedenis van deze stad, die er 20 à 30 jaar geleden nog helemaal anders uitzag dan nu.

De prospectietijd was voor mij ook wel een ervaring op zich, de 6 uren tijd die we kregen heb ik zeer nuttig gespendeerd, ik had niet heel veel tijd over, aangezien ik me lang moest verplaatsen. Het zelf werken met de metro, ook al had ik er al ervaring mee, benadrukte nog maar eens het feit dat ik zo zuinig mogelijk met de tijd moest omgaan. Dat lukte me dan ook en het werd dan ook een zeer leerrijke namiddag. Ik was zelf zeer onder de indruk toen ik voor het eerst op mijn plaatsen toekwam. Van Mahnmal Gleis 17, in Bahnhof Grünewald, werd ik echt helemaal stil. Ik stond op een perron vanwaar 55.000 Berlijnse Joden gedeporteerd werden naar o.a. Theresienstadt, Auschwitz-Birkenau, ghetto’s in Riga, Minsk, Lodz …

Naast het verkennen van de stad deden we ook enkele andere leuke activiteiten, die de meeste toeristen misschien niet zouden doen, zoals de Teledisko, een ruimte die ongeveer even groot is als een telefoonkiosk, waar je een feestje in kan bouwen. Een groep van 7 personen was het grootste dat er in kon. Ook de karaokeavond was een zeer mooie ervaring, je leerde een andere kant kennen van sommige groepsleden. De sfeer zat gewoon geweldig, iedereen durfde helemaal zichzelf te zijn, dan weet je dat je gewoon een hechte groep vormt, deze reis heeft van onze groep een toch wel hechte vriendengroep gemaakt. Mocht je tegen mij zeggen jullie mogen nog een week met de hele groep op reis vertrekken, ik zou het direct opnieuw doen. Thibaut Dispa

Ook de groepssfeer zat bij mijn weten heel goed. Zelf kende ik de meeste mensen die mee waren niet zo goed, maar ik heb het gevoel dat we na deze reis een veel hechtere groep zijn geworden, wat ik super leuk vind! De sfeer zat er de hele reis door goed in, ondanks ochtendhumeuren en koude handen en voeten.

De dingen die we bezochten, waren natuurlijk de bekendste en belangrijkste monumenten van Berlijn, zoals de Berlijnse Muur, de Brandenburger Tor en de Reichtstag, maar ook de minder bekende dingen, zoals bijvoorbeeld de Teufelsberg.

Alles opgeteld was dit echt een geweldige reis, en ik zou deze vrije ruimte en Berlijn aan iedereen aanraden!! Lena Heyndrickx

Berlijn was een van de meest vermoeiende reizen die ik heb meegemaakt, maar desalniettemin was het ook een van de beste. De reis begon al direct met een paar nieuwe ervaringen. We moesten zelf naar de luchthaven geraken, en zodra we binnen waren, zelf aan onze gate geraken, doorheen de reis zelf naar eten zoeken in een onbekende buurt enz. Het zijn eigenlijk zeer simpele dingen, maar op die manier besef je wel dat je nu bijna een zelfstandige ‘volwassene’ bent en kan je al eens testen of je klaar bent om de wereld alleen te ontdekken. Wat ook een enorme leuke nieuwe ervaring was, was de couchsurfingavond. Ik was niet super nerveus om een totale vreemdeling te ontmoeten aangezien ik dat al vaak doe bij concerten, maar toch had ik een gezond stressgevoel omdat ik schrik had dat er misschien geen klik ging zijn en het daardoor een oncomfortabele avond ging worden, maar daar had ik me duidelijk in vergist. We begonnen direct te praten en er kwam geen einde meer aan, het was precies of we elkaar al jaren kenden en dat gevoel was fantastisch! Doorheen de avond begonnen we dan over allerlei dingen te praten en ontdekten we zo dat we meer gemeenschappelijk hadden dan we dachten. Toen de avond dan op zijn einde liep is ze zelf nog een deeltje meegegaan op de weg terug naar het hostel, wat mij toch ook een gevoel gaf dat ze mij vertrouwde en zich op haar gemak voelde. Kortom was die avond dus echt een topervaring! De volgende dag was dan onze eerste drukke dag vol met gidsbeurten en lange wandelingen. Die dag heb ik door Lena haar out of de box ook mijn eerste bagel gegeten, ik was lichtjes teleurgesteld, want in mijn hoofd was het veel specialer, maar toch heb ik ervan genoten. Die avond hebben we ook even gedanst bij een straatartiest en zijn we allemaal samen iets gaan drinken tijdens happy hour en nog lang daarna. Onze groep kennende zat de ambiance er bij beide snel in en hebben we direct voor wat sfeer gezorgd, dit is dan ook de reden waarom dit mijn favoriete dag was. Het groepsgevoel dat gecreëerd werd was fantastisch, zo heeft Silke mij tijdens het dansen bij de straatartiesten meegetrokken en leren ‘jumpen’ en hebben we tijdens happy hour allemaal samen gezongen en op de tafels gedanst. Dit groepsgevoel kwam ook naar boven tijden de karaokeavond, waar iedereen een liedje heeft gezongen, sommigen alleen en anderen samen. Iedereen had plezier en voelde zich goed en comfortabel, ik denk dat je dat vooral merkte toen Thibaut opeens uit het niets helemaal alleen op het podium ging zingen en dat ook nog eens mega goed deed. Daarom heb ik zo van deze reis genoten, omdat deze groep je een comfortabel gevoel gaf en je dus een geen schrik moest hebben om te doen wat je wil doen en voor de volle 100% jezelf te zijn. Fleur Mathias

 

Er is geen reactiemogelijkheid

Voorbij elk waarom…

redactie : 2 februari 2018 09:56 : Uitstappen

Begin jaren ’90 wijdt een groep broeders van het trappistenklooster in het Algerijnse bergdorpje Tibhirine zich aan hun dagelijkse taken. De monastieke routine vormt daar een belangrijk onderdeel van maar minstens even essentieel is het werk dat ze daarbuiten verrichten. Zieken verzorgen, de aarde bewerken, raad geven aan wie erom vraagt, de armen steun verlenen, ongeletterde mensen een handje toesteken bij hun administratie.

Dat ze midden in een moslimland wonen (vanuit het klooster hoor je in de verte een muezzin roepen vanop zijn minaret) maakt hun dienstverlening des te opmerkelijker. Deze geestelijken belijden wel een bepaalde godsdienst maar ze staan open voor alle vormen van spiritualiteit. Ze discussiëren openlijk en vol interesse met de imams van het dorp en worden uitgenodigd voor de plaatselijke rituelen (huwelijken, begrafenissen, verjaardagsfeesten). Broederschap en wederzijds respect staan voorop.

Algerije kreeg in de jaren ’90 te kampen met groeiende godsdienstonlusten. In 1992 dreigde de fundamentalistische islampartij FIS met overweldigende meerderheid de verkiezingen te winnen, waarop de regering de uitslag nietig en het FIS onwettig verklaarde. Op dat moment traden gewapende verzetsgroepen in actie, het GIA voorop.

Aanvankelijk schudden de monniken en imams van Tibhirine enkel bezorgd het hoofd als de gruweldaden van het GIA en het leger hen ter ore komen. “Le monde est devenu fou,” formuleert een moslimwijze het. Maar naarmate de tijd verstrijkt, komt het onheil steeds dichterbij en dringt zich een heel andere vraag op: moeten de broeders ingaan op de raad van de Kerk, de Franse overheid en het Algerijnse leger en verlaten ze het klooster, of blijven ze steun verlenen aan de mensen die daar het meest om vragen, de dorpelingen van Tibhirine, met alle risico’s van dien?

https://www.youtube.com/watch?v=b4qdMIg_3X4&feature=youtu.be

We starten de stilte-dagen in de OLV van Nazareth abdij te Brecht met de film Des hommes et des dieux. Als 17 leerlingen de stilte opzoeken vormt deze film het aanknopingspunt voor reflectie en introspectie. Ook het getuigenis van zr. Monica-Maria en de indringende dvd over het kloosterleven in Brecht bieden heel wat stof tot nadenken. De liturgische vieringen ritmeerden onze dagen

Ook de andere initiatieven die aangeboden werden stonden in min of meerdere mate in het teken van hoe mensen keuzes maken die zin geven aan hun leven. Niet onbelangrijk nu onze leerlingen op een kruispunt in hun leven staan.

De andere initiatieven waren sportieve bezinningsdagen, confrontatietocht, Ode en Brussel beleven.

Kijk mee en geniet!

Sportieve bezinning in de Ardennen
Confrontatietocht in Dilsen
Brecht
Ode
Projectfilm Brussel

Er is geen reactiemogelijkheid

Op zoek naar Magritte

redactie : 10 januari 2018 18:53 : Uitstappen

Ontgoocheld waren we toen we in oktober bij de uitstap voor het vak esthetica wel het Magritte museum bezochten maar niet Magrittes beroemdste werk Woordbreuk der beelden (Ceci n’ est pas une pipe) te zien kregen. Daar en toen groeide het idee om tijdens de kerstvakantie terug te keren. Op 4 januari trokken 9 leerlingen uit 6 GWI6, 8 en GWe en 4 leerkrachten opnieuw naar Brussel. In de voormiddag bezochten we de privé-woonst en de ateliers van V. Horta. In de namiddag togen we naar het Magritte museum en bezochten nu wel de tentoonstelling Magritte, Broodhaers & contempory art.

Deze tentoonstelling getuigt voornamelijk van de blijvende aanwezigheid van Magrittes werk in de hedendaagse kunst. Meerdere generaties kunstenaars heeft Magritte weten te inspireren. Enkele voorbeelden:

Marcel Broodthaers

Keith Haring

Leo Copers

 

My painting is visible images which conceal nothing… they evoke mystery and indeed when one sees one of my pictures, one asks oneself this simple question ‘What does that mean’? It does not mean anything, because mystery means nothing either, it is unknowable.” – Rene Magritte

Het werd een leuke uitstap die we ’s avonds afsloten op de gezellige nieuwjaarsreceptie!

Er is geen reactiemogelijkheid

Die Reise nach Köln und Bonn

redactie : 15 november 2017 14:54 : Uitstappen

Die Reise nach Köln und Bonn war sehr toll! Wir sind um 8 Uhr abgefahren. Wir sind zuerst nach Bonn gefahren. Da haben wir eine kleine Stadtrundfahrt gemacht und haben wir das Beethovenhaus besucht. Am Abend sind wir in ein Restaurant in der Innenstadt gegangen. Das Essen war sehr lecker! Abends um 23 Uhr sind wir zu Fuß zurück ins Hotel gegangen. Ich war sehr müde und ich bin gleich schlafen gegangen.

Am nächsten Tag sind wir nach Köln gefahren. Dort haben wir das ‘Römisch-Germanisches Museum’ besucht. Das war sehr interessant. Dann haben wir Zeit zum Essen bekommen. Danach haben wir einen Stadtbummel gemacht und ein Brauhaus besucht. Wir haben ‘Kölsch’ probiert und das hat uns sehr gut gefallen. Wir haben den Dom und den Heinzelmännchenbrunnen gesehen. Das war sehr interessant. Die Stadtrundfahrten haben mir am meisten Spaß gemacht, weil Fräulein De Loof sehr witzig war… 😊
Lien Boxstael – 6ET

Am 28. und am 29. September haben wir eine Klassenfahrt nach Bonn und Köln gemacht. Wir sind zusammengekommen am Sportplatz ‘Warande‘ um 7.45 Uhr, aber wir haben erst abfahren können um 8.10 Uhr, weil unser Busfahrer zu spät war. Leider haben wir während der Hinreise viel Stau gehabt. Mittags sind wir angekommen in Bonn. Da haben wir zuerst Zeit zum Essen bekommen und danach sollten wir Aufgaben lösen an dem Marktplatz in Bonn. Dann haben wir mit einem Führer das Beethovenhaus besucht. Fräulein De Loof hat mit uns einen Stadtrundgang gemacht durch das schöne Zentrum von Bonn. Wir haben auch noch ein bisschen Freizeit für einen Imbiss bekommen. Danach sind wir mit dem Bus zu unserem Hotel gefahren. Nach einer Stunde sind wir schon wieder zum Zentrum der Stadt gefahren. Am Abend sind wir in kleinen Gruppen ins Restaurant gegangen und haben wir am Tisch unseren Wortschatz geübt. Um 23 Uhr sind wir alle zusammen zu Fuβ zum Hotel zurückgegangen und wir haben festgestellt, dass man in ‘Bonn by night‘ nicht so gut den Weg zurückfindet 😊.

Am nächsten Morgen haben wir ein gutes Frühstück gegessen und sind wir nach Köln gefahren. Da haben wir das ‘Römisches-Germanisches Museum‘ und das ‘Museum Ludwig‘ besucht, wo wir auch eine Führung bekommen haben. Danach sind wir ins Restaurant gegangen und haben wir schon wieder versammelt am Kölner Dom, eins der höchsten Gebäude der Welt, das wir dann auch besucht haben. Wir sind auch zusammen in ein typisches Brauhaus gegangen. Nachmittags haben wir auch in kleinen Gruppen eine Stadtsuche gemacht und Leute befragt über typisch Kölsche Sachen. Als wir mit den Aufgaben fertig waren, hatten wir noch etwas Freizeit zum Bummeln und zum Shoppen. Zum Schluss, nach einer Fahrt mit der U-Bahn, saßen wir um 19 Uhr wieder im Bus und konnten wir nach Belgien zurückfahren.
Cynthia De Clercq 6LT


Die Klassenfahrt nach Köln und Bonn fand ich sehr toll. Am Donnerstagmorgen, den 28. September haben wir unsere Reise nach Bonn angefangen. Natürlich war die Fahrt nicht ohne Stau, deshalb sind wir erst mittags in Bonn angekommen. Wir hatten schon in dem Bus ein Bündel mit Aufgaben bekommen, die wir in Bonn lösen sollten. Zuerst haben wir eine kleine Mahlzeit gegessen. Danach haben wir mit unseren Aufgaben angefangen. Wir haben Leute befragt über Bonn und wir haben auch die deutschen Namen von Obst und Gemüse suchen müssen auf dem Markt. Dieser Moment machte mir am meisten Spaß, weil wir auch Freizeit hatten: Zeit um etwas zu trinken oder Zeit zum Einkaufen in dieser gemütlichen Stadt. Bonn ist älter als Köln und auch kleiner. Deswegen fand ich es da so gemütlich… Um 15 Uhr hatten wir uns am Rathaus verabredet. Da haben wir uns in zwei Gruppen verteilt. Die erste Gruppe ging zuerst ins Beethovenhaus. Es ist das Haus wo Ludwig van Beethoven geboren wurde. Es gab eine interessante Führung über ihn, natürlich auf Deutsch. Als die erste Gruppe im Beethovenhaus war, hat die zweite Gruppe einen Stadtrundgang gemacht mit Frau De Loof. Sie hat uns etwas mehr erzählt über das Rathaus, das Münster, die Universität, und allgemein noch etwas Wissenswertes über Bonn. Am Abend sind wir ins Restaurant gegangen. Wir durften ein Restaurant suchen in der Nähe vom Marktplatz in Bonn. Wir hatten Freizeit bis 23 Uhr. Wir sammelten am Rathaus und sind zusammen zu Fuß ins Hotel (Ibis) gegangen. Morgens haben wir gut gefrühstückt. Nach dem Frühstück haben wir wieder unsere Koffer gepackt und sind wir nach Köln gefahren. In Köln sahen wir von überall den Dom, weil er so groß ist. Zuerst haben wir ein Museum besucht. Wir konnten wählen zwischen dem Museum Ludwig und dem Römisch-Germanischen Museum. Nach der Führung bekamen wir Zeit zum Essen. Danach sind wir alle in ein Brauhaus gegangen. Es heißt ‘Früh am Dom’. Es ist sehr groß! Dort haben wir ein Kölsch getrunken, das ist ein Bier typisch für Köln. Danach haben wir einen Stadtrundgang gemacht. Wir haben natürlich den Dom besucht und wir haben auch die Hohenzollernbrücke und den Rhein gesehen. Nach der Stadtführung sollten wir noch eine Stadtsuche machen mit Aufgaben. Wir haben wiederum Leute befragt über ihr Leben in Köln. Um 17:30 Uhr haben wir uns am Dom verabredet. Dann sind wir zum Bus gegangen und sind wir nach Belgien zurückgefahren. Um ungefähr 21.30 Uhr waren wir wieder an der Warande.
Yasmine D’haeze 6LT

Am Donnerstagmorgen sind wir abgefahren nach Bonn. Wir sind angekommen um 12 Uhr. Wir haben das Rathaus besucht, wo ein netter Mann ein Gruppenfoto von uns gemacht hat.

Danach haben wir eine Führung in dem Beethovenhaus bekommen. Das war interessant! Nach der Führung haben wir schnell die Aufgaben gelöst, so dass wir bummeln konnten! 😊

Am Abend sind wir ins Restaurant gegangen. Wir haben gut gegessen (und getrunken😊). Wir sind zu Fuß zum Hotel zurückgegangen, es herrschte eine Spitzenstimmung! Es war toll in dem Hotel! Aber was ist passiert nach 1.30 Uhr??? Was sie (Frau De Loof) nicht weiß, das macht sie nicht heiß!

Am nächsten Morgen sind wir abgefahren nach Köln. Wir haben den Kölner Dom besucht und das ‘Römisch-Germanisches Museum‘. Dort haben wir eine Führung bekommen. Die hat eine Stunde gedauert und war sehr interessant. Danach haben wir einen Stadtrundgang gemacht und sind wir in ein Brauhaus gegangen. Da habe ich Kölsch probiert, lecker!!!

Weil es so eine gute Gruppe war, hat die Reise mir unheimlich viel Spaß gemacht! Es war eine schöne Klassenreise!
Silke D’haemers 6LT

 

Er is geen reactiemogelijkheid

landschapsexcursie zesdes

redactie : 18 oktober 2017 16:28 : Uitstappen

Als we naar het landschap rondom ons kijken, staan we er zelden bij stil hoe dit allemaal gevormd is. Maar sinds 9 en 12 oktober weten onze zesdejaars hier al een heel stuk meer over, door de landschapsexcursie in het kader van de lessen aardrijkskunde. Tienduizenden jaren aan landschapsvorming werden samengevat in één dag.

Met de fiets trokken we eropuit om de ruime omgeving van Wetteren te verkennen. We fietsten langs de Schelde, de Sigmawerken, rivierduinen, grote meanders, Berlare Broek, het Donkmeer, de Vlaamse Vallei, de Kalkense Meersen … Het werd een heel leerrijke dag. Gelukkig waren de leerlingen veel gemotiveerder dan sommige fietskettingen!

Het perfecte (en zelfs deels zonnige) weertje deed ons vermoeden dat er iemand hierboven een oogje in het zeil heeft gehouden voor ons.

Bedankt jongens en meisjes, en begeleidende collega’s voor de twee heel fijne dagen!

Er is geen reactiemogelijkheid

Leeruitstap aardrijkskunde 1e jaar

redactie : 9 oktober 2017 08:19 : Geen categorie, Uitstappen

Tijdens de les aardrijkskunde zijn onze eerstejaars op leeruitstap geweest in het kader van het thema Landschap en kaart.  De verkenning van de schoolgebouwen en de omgeving gebeurde met behulp van een plattegrond, een kompas en een meter. Zo leren ze hoe ze op een correcte manier zich kunnen oriënteren in het landschap.

 

Er is geen reactiemogelijkheid

Verslag van de bezinning derdes

redactie : 5 oktober 2017 13:00 : Uitstappen

Elk nieuw schooljaar trekken we met de leerlingen van de derdes van onze school richting Tongerlo op sportieve bezinningsdagen.

We willen hen de kans geven om in een nieuwe klasgroep elkaar, maar ook zichzelf, beter te leren kennen en het fundament te leggen van een stevige en toffe groep. Vriendschap en samenhorigheid… daar kan je samen aan bouwen.

Deze doelstelling proberen we te realiseren met de hulp van een aantal enthousiaste oud-leerlingen, grote broers en zussen. We zijn hen zeer dankbaar daarvoor. Dat het een geslaagd project is van onze school kunnen we lezen in enkele verslagjes van de leerlingen. Ze kregen de opdracht om het evangelieverhaal uit de viering in Tongerlo, over de parabel van de zaaier, te verwerken in hun verhaal.

Terugblik op de bezinningsdagen 6-8 september 2017

1. Ik vond de bezinningsdagen met de klas heel leuk. Ik denk dat onze klasgroep elkaar beter heeft leren kennen. We zullen elkaar helpen doorheen het schooljaar. Ik hoop in de grond van mijn hart dat de zaadjes niet tussen de distels zullen vallen. Daarmee bedoel ik dat we elkaar geen pijn gaan doen, geen ruzie maken en niemand pesten. Maar toch ben ik bijna helemaal zeker dat de zaadjes op de goede aarde gaan belanden. Ik bedoel dat we een toffe , leuk , gezellige… klasgroep gaan worden. Dat we elkaar helpen, elkaar begrijpen en nog zoveel meer. In goede dagen, maar ook als iemand eens een slechte dag heeft. Dat we samen groeien en samen door dit schooljaar heen gaan.

2. In het begin wist ik niet goed wat ik van de bezinningsdagen moest verwachten. Maar ik merkte al vanaf de eerste dag dat het heel leuk ging worden. Het concept was ook heel goed, de afwisseling van sport- en werkmomenten was ideaal. Het moment dat mij het meeste bijblijft is toen mijn groep me aanmoedigde bij het lopen. Dat deed me beseffen dat ik zeker geen ‘distel’ mag zijn voor anderen (de zaadjes). Wat mij ook bijblijft tijdens het werkmoment is dat we respect moeten hebben voor elkaar en voor de leerkrachten. Als we dit vergelijken met ‘het zaad op de rotsachtige grond’, dan zal het belangrijk zijn om tijdens dit schooljaar echt en blijvend respect te hebben en het niet gewoon te zeggen zonder het te doen. Voor de rest vind ik het echt een heel leuk initiatief om elkaar beter te leren kennen!

3. Het samenwerken in groepjes om elkaar beter te leren kennen en te leren appreciëren, was fijn. Zo kan je een sterkere band opbouwen met de andere leerlingen uit het groepje. Op die manier valt het zaad op de goede aarde en kunnen er mooie en stevige wortels groeien, m.a.w. nieuwe vriendschappen ontstaan of bestaande nog hechter worden.
Als er iemand voor de één of andere activiteit minder goed meewerkte, moest daar aandacht aan besteed worden, zodat hij of zij niet zoals het zaad op rotsachtige grond zou worden. Zo niet zou die geen goede wortels kunnen krijgen en dreigen uit de groep te vallen.

4. Om er samen een leuk schooljaar van te maken, moeten we allemaal goed overeen komen. Dat is mogelijk als we eerlijk en vriendelijk zijn tegen elkaar, maar dat is niet altijd zo evident. We zijn allemaal jong en in het begin moeten we eerst nog uitbloeien. Laten we zeggen dat we zaadjes zijn, sommige van ons vallen tussen de distels. We durven niet opkomen voor onszelf en als we er niets voor doen, zouden we uiteindelijk verstikken en geen plant kunnen worden. Dus we moeten voor onszelf kunnen opkomen en anderen niet pesten. Als iedereen er op zou letten om goed overeen te komen met elkaar, dan zouden we een leuk schooljaar tegemoet gaan en dan zouden we allemaal zaadjes op de goede grond zijn en uitbloeien en een mooie plant worden.

5. Toen we met de bus naar Tongerlo vertrokken op woensdag wist ik niet goed wat ik moest verwachten. Ik had ook geen idee wat de zogezegde ‘werkmomenten’ zouden inhouden. Maar eerlijk gezegd was dat echt leuk! In combinatie met de sportmomenten was het perfect om elkaar te leren kennen. Ik voelde dat we waren zoals zaadjes in de goede, vruchtbare grond: we werden 1 klasgroep en leerden samen met de grote broers en zussen de positieve en negatieve kanten van de personen in ons groepje kennen. Het moment dat we ’s avonds een kaarsje aanstaken voor elkaar zal mij altijd bijblijven. Zo zijn we niet als de zaadjes die tussen de distels terechtkomen en verdrongen worden: niemand wordt uitgesloten, en ik hoop dat dat ook niet zal gebeuren in de klas. Zo kunnen we er een heel tof schooljaar van maken!

6. De bezinningsdagen waren super leuk; we leerden elkaar beter kennen, we deden leuke activiteiten, gebaseerd op vertrouwen, samenhorigheid, sfeer, leergierigheid en eerlijkheid. Onze klas werd langzaam maar zeker een echte klasgroep. Een klasgroep waarin elke leerling in de goede aarde valt, zo werd onze vreugde in vriendschap ook vermenigvuldigd. We voelen ons thuis bij elkaar en we proberen geen distels voor mekaar te zijn. Want wanneer je een distel bent maak je het leven van je medeleerlingen zuur, je bent gemeen en je kwetst je medeleerlingen. Dat willen we dus vermijden en we willen iedereen een positief gevoel geven, een gevoel van: welkom in onze klas, een gevoel van je hoort erbij! Uit de bezinningsdagen heb ik geleerd dat je iedereen moet laten groeien om zo uiteindelijk tot je ware ik te komen, we moeten leren uit onze fouten om te groeien en we moeten openstaan voor veranderingen bij elkaar maar ook bij onszelf. De laatste avond van de bezinningsdagen zal me nog heel lang bijblijven, er was nog een kort bezinningsmoment voor het slapengaan: we zaten in een kring rond allemaal kaarsjes, we voelden ons één, iedereen durfde zijn emoties te laten zien, het was niet erg om eens een traantje te laten, we voelden ons verbonden met elkaar en we leefden mee met het verdriet en de pijn van anderen, een echte klas was geboren: 3LA/3LB. En ik was 1 van de 23, blij om in zo een toffe groep les te krijgen, een heel jaar lang!

Er is geen reactiemogelijkheid

We accept the reality of the world with which we are presented, it’s as simple as that. (uit: The Truman show)

redactie : 2 oktober 2017 12:26 : Uitstappen

Wat is filosofie? Wanneer weet je iets? Wat is de betrouwbaarste manier om tot kennis te komen? Wat bedoel je met verstand en wat bedoel je met zintuigen? Zijn er dingen waarvan je zeker weet dat ze waar zijn? Leven we in een simulatie, een droom? Worden we straks wakker in de real life of is er geen werkelijkheid buiten de simulatie? Zijn deze vragen een uiting van waanzin of van filosofie?

Net als R. Descartes destijds belandden we tijdens het startcollege van Junior College filosofie bijna in radicale twijfel. Gelukkig bood prof. doctor S. Wenmackers enig soelaas. Het doel van filosofie is net in verwarring te brengen om op die manier de oude vragen over de grenzen van onze kennis te herdenken. En ja, onze zintuigen kunnen ons bedriegen – optische illusies – maar wel in die mate dat we kunnen uitleggen en begrijpen dat we bedrogen zijn! Samen met Hume benadrukte ze de rol van het gezonde verstand. En tenslotte is kennis geen monolithisch blok, kennis is een netwerk. Er zijn verschillende wegen om de betrouwbaarheid van onze kennis na te gaan.

Met een hoofd vol nieuwe en boeiende vragen en inzichten keerden we op donderdag 21 september verward maar tevreden huiswaarts uit een met zon overgoten Leuven. Dit startcollege smaakt naar meer. Tijdens de lessen cultuurwetenschappen wordt deze thematiek verder uitgediept en in november worden we opnieuw in Leuven verwacht voor het slotcollege

Er is geen reactiemogelijkheid

Leeruitstap aardrijkskunde voor alle 2de-jaars

redactie : 2 oktober 2017 10:01 : Uitstappen

Mist en een beetje regen hielden onze tweedejaars niet tegen! Op verkennende leeruitstap, georganiseerd door de leerkrachten aardrijkskunde, ontdekten deze enthousiaste fietsers de landschappen in Wetteren: toerisme, verkeer, landbouw en industrie… Met een frisse, nieuwe blik op Wetteren en een streepje zon kwamen ze na een leerrijke voormiddag terug naar SGW…

Er is geen reactiemogelijkheid