Acties op school

Welkom op de pagina Acties op school

Sobere maaltijden op SGW

redactie : 12 maart 2018 10:13 : Acties op school

Ronald: van drop-out tot hersteller van motors! Een droom die werkelijkheid wordt.

In de godsdienstlessen leerden we Ronald kennen. Ronald (17) woont in Katehe, een dorp in het westen van Oeganda. Voor een technische opleiding moest Ronald naar Ibanda: “Ibanda ligt zo ver weg van huis dat ik op internaat zou moeten. Dat konden mijn ouders niet betalen. Hierdoor kon ik niet verder studeren en had ik geen zicht op een job en een degelijk inkomen.” In mei 2016 kwam Ronald in contact met COSIL, een lokale organisatie die door Broederlijk Delen ondersteund wordt. Dat veranderde alles. Na het volgen van een basisvorming Beroepsvaardigheden brachten ze hem in contact met garagist Fred. Ronald liep bij hem stage; op wandelafstand van thuis. Na een jaar intense begeleiding nam zijn leermeester Ronald vast in dienst als hersteller van bodaboda’s (motortaxi’s). Zijn droom werd werkelijkheid. Met vallen en opstaan volgt hij een opleiding tot mechanicien en hoopt hij later een garage te kunnen uitbouwen.

Mede dankzij initiatieven zoals sobere maaltijden kunnen jongeren wereldwijd hun droom realiseren. Dankjewel aan allen die solidair waren! 

Er is geen reactiemogelijkheid

Gsm’loze donderdag

redactie : 23 februari 2018 08:55 : Acties op school

Gisteren onze eerste gsm’loze dag, helemaal los! Los van onze smartphones. Uitschakelen en de boekentas in. Gewoon eens écht praten met elkaar! Yes we can!

Er is geen reactiemogelijkheid

Dakloze op speelplaats blijkt bekende Wetteraar

redactie : 17 januari 2018 15:42 : Acties op school

De kerstvakantie wenkt op die laatste schooldag in december. De leerlingen van het Sint-Gertrudiscollege weten ondertussen dat deze vrijdagvoormiddag in het teken staat van Samen tegen Armoede. Voor elk leerjaar wordt een speciaal programma uitgewerkt: film (The Mighty of Joyeux Noël), een bezoek aan en uitleg over @tivoli, de theaterproductie Iemand/Niemand, en een armoedespel. Tussendoor kunnen leerlingen en leerkrachten bij een bezoekje aan de kerstmarkt genieten van een stukje cake, taart of een pannenkoek. De minionderneming van de zesdes biedt gadgets aan. Er zijn kleine kerstgeschenkjes te koop bij de standjes van Emmaüs en Bond Zonder Naam evenals leuke, handgemaakte kerstkaarten van de vrije ruimte handwerk. En terwijl ze naar muziek luisteren, gedraaid door gelegenheids-dj’s Erwin De Feyter en Ludwig Baert kunnen ze hun krachten meten in het spijkerspel.

Maar… wie loopt daar? Een al wat oudere man in sjofele kledij schuifelt over de speelplaats. Verscheidene leerlingen en leerkrachten spreken hem aan. Hij is met de trein van Kwatrecht gekomen, zegt hij in gebroken Nederlands. Ze geven hem een pannenkoek, warme chocomelk en een centje. Ze leiden hem naar de studiezaal waar hij zich kan warmen. Andere leerlingen en leerkrachten fronsen de wenkbrauwen. Wie is dat? Wat doet die man hier? Hoort die hier wel thuis? Is er iemand die hem kent? Is het niet beter dat hij de school verlaat?

De godsdienstleerkrachten hebben hun leerlingen en collega’s dit jaar op een wel erg originele manier laten kennismaken met armoede. Clochard van dienst was een bekend Wetters figuur: Jos Vandenbossche, oud-onderwijzer, oud-schepen en amateurtoneelspeler. En of hij zijn rol met glans speelde: zelfs mensen die hem wekelijks in de kerk zien, herkenden hem niet, konden hem niet thuisbrengen.

Confronterend en stof tot nadenken in onze godsdienstlessen na de vakantie.

Er is geen reactiemogelijkheid

Verkeersveilige week

redactie : 27 november 2017 13:45 : Acties op school

Vorige week werd op school gewerkt rond verkeersveiligheid. De leerlingen ervaarden de tuimelwagen (KLIKVAST ALTIJD!), de dronkenmansbril en de impactweegschaal. Of ze hoorden info over de risico’s in het verkeer, rijden (z)onder invloed, de rijopleiding.

 

Er is geen reactiemogelijkheid

Boekenweek op SGW

redactie : 22 november 2017 08:45 : Acties op school

November is de boekenmaand bij uitstek: boekenbeurs in Antwerpen, events in de boekhandels en auteurs op SGW! De eerstes kregen maandag bezoek van Guy Didelez, op dinsdag kwam Luc Descamps bij de tweedes.

Foto’s Guy Didelez

Foto’s Luc Descamps

Er is geen reactiemogelijkheid

Miniboekenbeurs

redactie : 15 november 2017 15:31 : Acties op school

Onze derdes organiseerden deze week een miniboekenbeurs. Het was de bedoeling dat de leerlingen hun favoriete boeken presenteerden/aanprezen alsof ze op de boekenbeurs zelf stonden. Een heel geslaagde, leerrijke en ook nog plezante opdracht!

Er is geen reactiemogelijkheid

Schrijf-ze-vrijdag

redactie : 23 oktober 2017 12:36 : Acties op school

Mensenrechtenactivisme is al lang geen ver-van-mijn-bedshow meer. Leerlingen die hun rechten kennen, durven ze ook op te eisen (voor zichzelf en anderen). Wie de kans krijgt om actie te voeren voor mensenrechten, krijgt de kans om zichzelf te ontwikkelen tot een actieve en kritische burger. Het thema van de Schrijf-ze-VRIJdag dit jaar was het recht op vrije meningsuiting.

Uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens: “Iedereen heeft het recht op vrijheid van meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid om zonder inmenging een mening te koesteren en om via alle mogelijke kanalen (hetzij mondeling, hetzij geschreven, hetzij in de vorm van kunst of met behulp van andere media naar keuze) en ongeacht de landsgrenzen informatie en ideeën op te zoeken, te ontvangen en door te geven”.

De Schrijf-ze-VRIJdag is het uitgelezen moment om jongeren te inspireren om actie te ondernemen voor mensenrechten. Het recht op vrije meningsuiting ligt hen immers na aan het hart! Er werden in totaal 96 brieven geschreven voor het recht op expressievrijheid in Cambodja en Azerbeidzjan.

Meer info over Amnesty International en hun acties via deze site met filmpjes:
https://www.amnesty-international.be/schrijf-ze-vrijdag-filmpjes

  

Er is geen reactiemogelijkheid

Xiu veilig terug op SGW

redactie : 18 oktober 2017 16:09 : Acties op school

Zoals je al kon lezen in Echo’s namen enkele eerstejaars samen met hun creatieve leerkrachten deel aan de wedstrijd van MNM ‘Xiu’. Dit is sms-taal voor ‘ik zie u’.
Sinds vorige week hangt het fluo-kunstwerk bij de poort aan de Wegvoeringstraat. Een fluo wereldbol staat voor een wereld waar veiligheid troef is: iedereen fluo! Zo willen we op SGW de aandacht vestigen op het belang van zichtbaarheid in het verkeer, zeker nu de dagen stilaan korter en donkerder worden.
Bovendien maken we kans op een live radio-uitzending van Planeet De Cock ter plaatse! Duimen maar!

Er is geen reactiemogelijkheid

Denk, lees, speel, spreek … je rijk!

redactie : 18 oktober 2017 15:03 : Acties op school

Onze eerstes duiken elke week het taalbad in, met de bedoeling er rijker van te worden, ‘taalrijker’ dus!
Dit nieuwe project ‘Taalverrijking’ bestaat uit 5 modules: ‘woord en expressie’, ‘creatief met poëzie’, ‘genietend lezen’, ‘spelen met Engels’ en ‘taal en cultuur’. Op het einde van het eerste schooljaar zal elke leerling de 5 modules doorzwommen hebben.
Door de gebruikte werkvormen worden leerlingen uitgedaagd om op een creatieve manier aan de slag te gaan en mee te denken en te werken tijdens de 5 lessenreeksen. Tegelijkertijd wordt ook taalremediëring aangeboden voor het vak Nederlands of Frans.
De attitude, de zelfevaluatie en het groeiproces van de leerling komen per module aan bod. Ook de ouders worden hierin nauw betrokken …

Er is geen reactiemogelijkheid

Week van de Fairtrade

redactie : 11 oktober 2017 14:04 : Acties op school

De week van 2 oktober was het ook op SGW Week van de Fairtrade.

Maandag gaven we iedereen die een chocoladereep kocht een complimentje. “Jij doet ertoe, jij bent belangrijk!”
Ook de boeren in het Zuiden doen ertoe. Het was zeer leuk om de gezichten te zien opklaren bij het geven van een complimentje. Het aantal chocoladerepen daalde snel, de positieve sfeer steeg. Dinsdag namen we foto’s van leerlingen die poseerden met een van onze Fairtrade-slogans.

“Make it happen, choose Fairtrade!”

Op vrijdag vond de jaarlijkse Smeer-Ze-Actie plaats. Terwijl het Oxfam-team ijverig smeerde, genoten de leerlingen van een lekkere boterham met Fairtrade -choco.

Er is geen reactiemogelijkheid